RYGBESVÆR

Rygbesvær. Det findes vel ikke i Afrika? Tror de fleste.

Men det gør det absolut. Der er bare ingen som søger for der findes ingen hjælp at få. Med undtagelse af Aira Hospital.

Der gik ganske lang tid inden jeg fik min første patient med diskusprolaps og svær ischias. Jeg havde allerede introduceret myelografi (kontrast røntgen) som diagnostisk hjælpemiddel. En metode som nu er obsolet, men som anvendtes overalt i vestverden inden datortomografien kom.

I Etiopien fandtes der ikke et eneste CT apparat udenfor hovedstaden, så de 90 miljoner som boede på landet havde ikke tilgang til den moderne undersøgelsesteknik. Det måtte række med myelograi. Ingen at skamme sig over. Det fungerede jo udmærket her hjemme i flere decennier.

Operationen var vellykket og efter et par måneder kom næste patient fra samme område. Også den blev helbredt. Så begyndte det at komme fler og fler patienter. Tils sidst havde jeg altid mindst et par rygoperationer på programmet hver uge. Mest var det diskusprolapser og spinal stenoser (rygmarvsforsnævringer).

Her er en video på operation af spinal stenose.

Snart vender den etiopiske læge som har fået ekonomisk stød af EDUF (www.eduf.se) til at specialisere sig i ortopedi tilbage til Aira Hospital. Jeg har lovet at rejse tilbage for at lære ham rygkirurgi. Et meget eftersat område i hele landet og noget som ikke læres ud under uddannelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *