CANCER

Ofte får jeg spørgsmålet om der findes cancer i Afrika. Det gør det. Kræft forekommer mindst lige så ofte som her hjemme. Deværre er bevidstheden lav. Patienterne kommer næsten altid for sent og kan ikke kureres. For det meste blir det palliativ kirurgi.

På flertallet af de over 80 forskellige sprog som findes i Etiopien mangler order “cancer”. Undertiden anvender man samme ord som for tuberkulose: “Nekasar”, og det gør det jo ikke enklare for patienten.Transplantationskniven er en uvurderlig hjælp. Der findes automatiserede som går med trykluft eller elektricitet, men de går før eller senere altid i stykker. Den enklere hånddrevne model er at foretrække.

Et andet viktigt instrument er meshe-apparatet. Med det laver man små hål i hudtransplantatet som gør at det kan ekspandere og dækkre et større område. 

Det gør også så at serum og blod kan sippre ud. Ellers samler det sig under transplantatet og lyfter det op fra underlaget og hindrer det i at fastne.

Om man savner et mesh- apparat eller det er i stykker kan man meshe med et skalpelblad. Men det er tidsrøvende og ikke lige så effektivt.

Derfor forsøgte jeg holde meshe-apparaten ved livet. Det krævede reparationer til og fra.

Her tvinder jeg en spiralfjeder fra en metaltråd

Det er et tungt emne. Men den vidunderlige livsindstilling som de fleste habesha besidder gjorde det lettere at håndtere.

Her smiler en ung nyoperet kvinde til fotografen. Hun behøver ikke langvarig kriseterapi eller stød af psykolog.

Dagen efter mastektomi på grund af brystcancer. Her behøves ingen kriseterapi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *